Jumaat, 24 Julai 2009

.:LiHaT...dEnGaR...rAsAKaN...:.


Lihat..lihat..aku tertawa
senyum senang aku gembira
rias riang pada wajahnya
hati senang gundah tiada..

lihat..lihat..aku menangis
kata sinis aku menghiris
titis jernih membasah alis
aku terkedu dia menangis..

dengar..dengar..aku bicara
senda tawa disulam jenaka
jiwa tenang resah tiada
kau dan aku sama bahagia

dengar..dengar..aku membujuk
kotak marahmu telah kuketuk
bisakah aku terpa memeluk?
sedang hatimu parah tertusuk

rasa..rasa..damai di jiwa
kita bersama mengutip bunga
kuntum memekar di laman cinta
kau dan aku memadu asmara..

rasa..rasa..dendam kesumat
meratah hati hancur melumat
kau dan aku tak lagi sepakat
menyongsang arah,sejarah terpahat..

rakan,kawan,sahabat dan taulan
lihat ini aku selokakan
kisah diriku dan juga dirimu
dalam hidupku di bumi nan satu

jika esok aku tiada
ikatan ukhwah masih dirasa
jangan biar terpudar dek masa
tenggelam dalam lautan usia

dengar ini duhai sahabat
jalan kita jalan jihad
kasih kita telah terpahat
dalam hati tak terlihat

biar dipisah lautan gelora
rindu kita biar membara
tak terdengar tapi terasa
tak terlihat hangatnya berbisa..

p/s:entry sebelum pulang..saya nak cakap sebenarnya lihatlah,dengarlah dan rasakanlah yang saya amat menyayangi sahabat-sahabat saya- SOA dan semua..semoga kalian gembira selalu.jangan lupa saya ya..selamat tinggal(T_T)

Selasa, 7 Julai 2009

.:kErNA DiRiKu sEorAnG MELAYU:.

Anak kecil bermain api ..
*-------------------------------------------------
Melayu
oleh Usman Awang

Melayu itu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan
Bila mengampu bijak beralas tangan.



Melayu itu berani jika bersalah
Kecut takut kerana benar,
Janji simpan di perut
Selalu pecah di mulut,
Biar mati adat
Jangan mati anak.

Melayu di tanah Semenanjung luas maknanya:
Jawa itu Melayu, Bugis itu Melayu
Banjar juga disebut Melayu, Minangkabau
memang Melayu,
Keturunan Acheh adalah Melayu,
Jakun dan Sakai asli Melayu,
Arab dan Pakistani, semua Melayu
Mamak dan Malbari serap ke Melayu
Malah mua'alaf bertakrif Melayu

Dalam sejarahnya
Melayu itu pengembara lautan
Melorongkan jalur sejarah zaman
Begitu luas daerah sempadan
Sayangnya kini segala kehilangan

Melayu itu kaya falsafahnya
Kias kata bidal pusaka
Akar budi bersulamkan daya
Gedung akal laut bicara

Malangnya Melayu itu kuat bersorak
Terlalu ghairah pesta temasya
Sedangkan kampung telah tergadai
Sawah sejalur tinggal sejengkal
tanah sebidang mudah terjual

Meski telah memiliki telaga
Tangan masih memegang tali
Sedang orang mencapai timba.
Berbuahlah pisang tiga kali
Melayu itu masih bermimpi
Walaupun sudah mengenal universiti
Masih berdagang di rumah sendiri.

Berkelahi cara Melayu
Menikam dengan pantun
Menyanggah dengan senyum
Marahnya dengan diam
Merendah bukan menyembah
Meninggi bukan melonjak.

Watak Melayu menolak permusuhan
Setia dan sabar tiada sempadan
Tapi jika marah tak nampak telinga
Musuh dicari ke lubang cacing
Tak dapat tanduk telinga dijinjing
Maruah dan agama dihina jangan
Hebat amuknya tak kenal lawan

Berdamai cara Melayu indah sekali
Silaturrahim hati yang murni
Maaf diungkap senantiasa bersahut
Tangan diulur sentiasa bersambut
Luka pun tidak lagi berparut

Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
Selagi yang ada sanggup diberikan
Sehingga tercipta sebuah kiasan:
"Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran"

Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu
Masihkan tunduk tersipu-sipu?
Jangan takut melanggar pantang
Jika pantang menghalang kemajuan;
Jangan segan menentang larangan
Jika yakin kepada kebenaran;
Jangan malu mengucapkan keyakinan
Jika percaya kepada keadilan

Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi tuan di negara Merdeka

Usman Awang
26 NOVEMBER 1999


p/s:bukan nak suruh racist..kita ini melayu,cina,india waima kadazan dan dusun pun kita tetap sama Di bawah satu nama-MALAYSIA..cuma mungkin ada iktibar buat kita yang punya dan pegang nama MELAYU dan ISLAM ni..fikir-fikirkanlah..

Khamis, 2 Julai 2009

.:hANyA AkU yAnG TaHu:.


saya ditag lagi nampaknya..tapi sebab sy malas nk jawab soalan2 tag ini saya pon copy paste je sume jawapan orang yg menge'tag' saya ni.lagipun jawapan2 dia sgt bgus untuk dikongsikan dengan kawan2 yg lain..adalah sikit2 yang saya ubah untuk keseswaian diri saya..hahaha.to cik athirah mat taha,time kaseh menge'tag' diriku dan terima kaseh bg tiru jawapan..(tak minta izin pon lagi..hahaha)

Peraturan nak jawab tag ni ialah:

1. Copy badge “2009 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda.

da copy siap paste lagi...

2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.

Saya di tag oleh...seorg kwn saye yg budiman dan cun ni..name die...ATHIRAH..tapi mase kat sekolah dulu sy panggil die ATHE je..hehe

>pertemuan kteorg yg penuh dramatik (cey...) adalah semasa di MRSM Kuala Kubu Bharu yg gempak,mantop,segak dan bergaya tuh..hiiihi..kteorg satu bilik dan satu kelas dlu..
>dulu kalau saya ada pape masalah samada masalah negara ataupun masalah keluarga dia lah org pertama yang saya akan cari..hehe.walaupun kadang2 dia just dengar je tapi saya tetap suka dan selesa nak cerita kat dia.
>dia ni kelakar orangnya tapi dia tegas..takut woo..hahaha.dulu masa kat mrsm kami panggil dia ustazah athirah..hahahaha
>dia ni sangat suka baca novel.dia sekarang ni dah pun menulis sebuah novel dan telah pun diterbitkan oleh Telaga Biru Production.novel dia bertajuk Cinta Ain Naqilah..saya tak berkesempatan lagi membaca novel dia..huhuhu.sedih..=(
>ha,dia ni sngat la kreatif sampaikan kertas pembungkus gula2 pun dia simpan untuk buat hiasan buku skrap..(masa kat mrsm dlu kan banyak assignment scrapbook..hehehe)
>dia orang pahang sama macam saya..
>saya sayang dia...muahxxxx!!


3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).

1. seorg hamba ALLAH yg sentiase bersyukur dgn ape saje yg melande dirinye....
2. i'm a risk taker...and also a 11th momment worker..(nk wat cmne time last minute barulah idea mencurah2 jatuh ke ladang gandum...)
3. sgt suke berangan..hahaha..kat mane saje tak kira masa..lalala~
4. sangat suka dengan sukan tak kira la sukan ape pon..tradisional mahupun modern..(ni ikut abah ngan mama..atlet tu..tapi saya tak atlet pun..ahaha)
5. lebeh "x-suke kotor" dari "suke bersih"..lebeh suke bersihkn toilet dr dok dlm bilik..tak caya tanya athirah..haha
6. mementingkn kekemasan dan kesempurnaan..hahaha
7. boleh menjadi pendengar yg pro...(pro-sak..hihii)..sbb part time job saye adelah jd motivator a.k.a kaunselor(x bertauliah..ahahh)
8. teror bab2 nk korek rahsia org..(xcaye bole try..wawawwa..jgn menyesal...)
9. bace novel, komen novel,bace puisi,tulis puisi dan deklamasi puisi(ada cerita disebalik puisi ni sebenarnya..hahaha)
10. seorg yg sgt2 bijak(yo-yo-o je..)menyembunyikan emosi...ahhahaha..sebab tu sue kata saya cool..ahahaha


4. Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.

* siti hasmah jamil
* duha mohd yunus
* farah liyana
* farah wahidah sazali
* aiza amierah abdull ropha
* azizul azim
* haikal ambri roslee
***terlebih plak..haha..suka hati saya la..=p


5. Jangan lupa untuk melawat blog mereka dan meninggalkan komen yang menyatakan:
“anda telah di tag - sila layari blog saya untuk mendapatkan award anda”



TAG KEDUA:it's all about you
(yang ini seterusnya semua saya copy paste je sebab saya suka dengan jawapan2 athe..hehe..selamat membaca!!)

1. Kalau anda jadi orang terkaya di dunia?

solat sunat syukur tiap2 hari, insyaAllah...nk buat perkara2 yg boleh membangunkn ummah..dan nk memenuhi impian2 saya ini..

* nk bukak pusat tahfiz...
* nk bukak syarikat pengeluar makann halal, restoren, dan syarikt le2 lagi…
* nk ade tower atau bgnn sndri yg akn jadi pengerusi bg semua ank2 syarikat yg len...
* nk tubuhkn Yayasan Athirah untk bantu golong miskin dan ank yatim…
* nk bukak pusat sukan yg Islamic concept yg fulfill tuntutn syarak dan keperluan sukn tu sendri…
* nk tubuhn badan amal atau NGO yg akn kumpulkn aktivis yg ingin membntu masyarakat Islam khusus para remaja dgn mendekati mereka untuk mencegah gejala social…
* urmmm..byk lagik ni..tp kang sampai tahun depn xabis bace..ahahha


2. Kalau anda jadi orang terseksi di dunia?
hihihhihi…Alhamdulillah, tp utk HP je la yer..yg len sorry!*HP-Husband’s properties*

3. Kalau anda perlu terjun tingkat ke-100 untuk membuktikan cinta anda?
baekla bace Quran ke..Qiamulail ke..layak jugk nk tunjuk cinte kat Allah kn..

4. Kalau orang kata blog anda teruk nak mampus?
xkesah pun..janji ku bahagia…hahaha

5. Kalau keluarga anda yang menentukan teman hidup anda. Kira perkahwinan yang ditetapkan keluargalah?
insyaAllah baek akhlaknye…elok agamanya..kecik tapak tgn..bumi Allah ni jugak saye tadahkn..

6. Kalau tiada lagi hari esok?
urmmm nk mati dlm KHUSNIL KHATIMAH(kesudahan yg baek.


7. Kalau orang yang anda benci berada di depan anda?
setakat ni..xde lagi org yg berjaya msk dalm list yg ni..tp kalo jumpe la zionis o Bush tu layak jugakla penggal kepala dieorg tu without any 2nd thought!

8. Kalau anda berpeluang masuk Fear Factor dan makan benda-benda pelik?
Fear Allah dulu la…br msk fear factor..

9. Kalau ibubapa anda tiada pada pagi esoknya?
Doakn mereka berada dalam kalangn kekasih2 Nya…

10. Kalau anda berjumpa dengan orang artis/selebriti yang paling anda mintai? Nyatakan nama artis/selebriti tersebut.
selebriti/artis…xde mknenye..tp…nk jumpe idola saye…Rasulullah s.a.w

11. Kalau diberi lesen untuk membunuh, siapa yang akan anda bunuh?
Zionis dan sekutunyer!!!!

12. Kalau orang kata anda kacak/cantik?
Alhamdulillah…maknenye org tu tau nk mengagumi ciptaan Tuhan..hhaha

13. Kalau anda ada penyakit AIDS pada usia yang muda?
Nauzubillah..idok ler..mintala dijauhkn..

14. Kalau anda berpeluang menikmati makan malam yang romantik?
wah..syoknye..(pastu mkn byk2..hahah)

15.Kalau anda terpaksa mengorbankan cinta anda untuk orang lain?
Perlu ke?hhahah..nntla dipkirkn

16. Kalau anda memenangi anugerah, dan anugerah apa yang anda inginkan?
anugerah….urm…(isteri mithali?!...mungkin la kot..).hhaaha..

17. Kalau anda berpeluang mengahwini bangsa asing, bangsa asing mana yang anda inginkan?
bangse ape2 pn xpe..janji satu akidah yg sama..

18. Kalau anda terpaksa berpisah dengan orang tersayang?
redho jela….

19. Kalau ramai yang tidak puas hati dengan anda kerana mereka cemburu dengan anda?
org2 cm gini perlu bersih hatikn dari ‘penyakit hati’ ni dr melarat..dan terimalah hakikat bahwa saye mmg ditakdirkn jadi org yg best..(hahaha…) jdi usahla cemburu dgn kelebihn yg Allah berikn pd saye tu..hihhihi

20. Mengenai orang yang tag kamu ni?
Org yg same bg tag yg petame tu..bacelah kat ctu..ahha

21. Sekarang saye tag :
* sape2 jela yg beminat nk wat tag ni…ha..kamu.kamu. dan kamooo!!!


TAG KETIGA:wedding plan

1. How old are you?
20.

2. Are you single mingle?
singe mingle triangle..hahahha

3. At what age do you think you will get married?
ingt nk kawen awal..abis degree ni sblm smbg doctor..(insyaAllah..)..tp calon xde lagi..hahahaha(jawapan saya pon sama cam athe..hahaha

4. Do you think you’ll marrying the person you are with now?
i don't think so..bcause no one with me now!ahaha..

5. If not, who do you want to marry with?
Allah knows the best...

6. Who will be your brideman & bestman?
there's a few friends yg nk jadi pengapit..nntla kena wat interview..


7. Do you want a garden/beach/ traditional wedding?
yg simple je…lagi byk keberkatan..hihihi

8. Where do you plan to go on honeymoon?
urmmm..umrah first kot..

9. How many guests do you think you’ll invite?
kalo bole satu dunia nk jemput..ahahaha

10. Will that include your exes?
hahahahah...maybe..

11. How many layers of cake do you want?
one should be enough..(kalo 8 lapis kang sape lak yg nk mkn..)
12. Name the song/ tune you would like to play on your wedding?
i like it to be...selawat by nowseeheart..=)

13. Do you prefer fine dining or just using spoon and fork?
gune tgn sudeyh...

14. Champaigne or wine?
just wait for champaigne n wine kt syurga la....(amin..)

15. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
isyh..there's still no figure at all..when there's the day, there's the plan..hhuhhu

16. Money or household items?
both can be accepted..ahaha

17. How many kids you would like to have?
Allah knows the best.

18. Will you record your honeymoon in DVD/ CD?
maybe..for my own memory..

19. Who’s wedding plan you would like to know next?
*anyone who's interested to do this tag.u're most welcome..^__^

Rabu, 1 Julai 2009

.:aMaL..AmALAn...aMaLi...:.


Peraturannya:

1) Copy gambar amal Islam di atas. Copy satu post ni pun tak mengape. Mudah dan menjimatkan masa. harapnye begitu..

2) Kemudian pilih 10 orang sahabat anda dan wajibkan mereka melakukan perkara yang sama. Ingat! 10 orang tahu? Lebih2, lagi bagus. Terlebih? Jangan melampau sudah.

jadi saya da tak tau nak tag siapa sebab rasanya semua orang dah di tag...hahhaha
so..ini lah dia orang2 yang bertuah pada kali ini untuk menerima penghargaan tulus ikhlas dari hati comey saya...

1)athirah mat taha
2)nadhirah ahmad fauzi
3)nabilah mohammed
4)shuhaimi zulkifli
5)umi shuhaila
6)farah liyana musman
7)zurhazreen azureen
8)ahmad zulfahmi
9)ahmad fahmi sulaiman
10)fahkrul radzi ahmad zubir
11)Muhamad Firdaus Mohd Shahidin
12)ain sakinah ahmad fuad

p/s:suka2 saya lah nak tag sape pon kan..hahahaha..terima kasih untuk cik Farah Wahidah Sazali atas tag nye..

p/s:dok semangat wat tag jangan lupe amalinye same..go!go!=)

Isnin, 29 Jun 2009

.:ToLoNg SaYa bOLeH??:.



TOLONG INGATKAN SAYA..

andai saya terlupakan Tuhan,
dalam kelapangan dan kesibukan,
dalam kesenangan dan kesusahan.


TOLONG INGATKAN SAYA..

jangan jadi anak derhaka,
ibu dan ayah jangan dilupa,
jangan lukai hati dan perasaan mereka.


TOLONG INGATKAN SAYA..

dengarlah dan bacalah Al-Qur'an
tika radio penuh hiburan,
tika televisyen penuh hindustan.


TOLONG INGATKAN SAYA..

dimana silamnya zahirku,
jika aurat didedah disingkatkan,
diketat dan dijarangkan.


TOLONG INGATKAN SAYA..

jadilah sahabat yang beriman,
sentiasa memberi peringatan,
sentiasa menerima teguran.


TOLONG INGATKAN SAYA..

kalau bercinta biarlah kerana-Nya,
dalam memilih utamakan iman,
kelak perhubungan terhindar syaitan.


TOLONG INGATKAN SAYA..

hidup ini satu kembara,
kutiplah mutiara dalam perjalanan,
moga di sana menjadi bekalan.


TOLONG INGATKAN SAYA..

diri ini milik Yang Kuasa,
jiwa dan raga diserah segala,
Dia-lah tumpuan tak kira masa.

p/s: TOLONGLAH saya kawan2 dan semua yang mengenali diri ini..TOLONG ye??

p/s: sekali baca macam pentingkan diri sendiri je gayanya,dua kali baca bagus juga untuk diri dan kawan2 yang sering terlupa (sebab kita kan manusia),tiga kali baca jangan harap pada orang lain saje,diri sendiri pon kena gerak juga..kate dah RUHUL JADID!!ye dok??muahaha=p

Isnin, 15 Jun 2009

.:DeBu-dEbU doSaKU:.



Di sudut sepi diri ini..jauh bungkam
Aku mengeluh sendiri..dalam kelam
inginku langkah kaki..ikut kalam
namun tak habis lagi juang..aku sembam

kucari cinta tuhan untuk dunia
kucari cinta tuhan atas hamba
mana bisa aku gapai!!
mana bisa aku capai!!

inginku syahid atas jalan-MU
namun juangku belum terpacu..
inginku rebah dalam cinta-Mu
namun tegakku belum untuk-Mu..
inginku tangis dalam redha-Mu
namun tawaku masih berpalu
inginku senyum dalam syurga-Mu
namun hidupku untuk dunia-Mu

mana mungkin aku suci dari dosa
andai kau tak ampuni aku!
mana mungkin aku kuat jadi hamba
andai kau tak payungi aku!
mana mungkin aku jauh dari neraka
andai kau tak rahmati aku!

Ya Allah..
dosa aku bukan kecil..
dosa aku dosa kikir..
keras bak kerikil
tegar tak tertartil

sedang taubat aku masih hambar
jiwa dunia aku hampar
cinta dunia aku sambar
tubuhku hangus terbakar
bahang dosa yang membahar

bawaku pulang ya Tuhan..
aku tak lagi sanggup mengheret dosa ini
yang merantai segenap kaki
dan pelosok hati

bawaku pergi ya Tuhan..
aku tak lagi rela mendukung dosa ini
yang memberat di pundak sepanjang jalan ini
yang sunyi tanpa rahmatmu Ilahi..

Jumaat, 12 Jun 2009

.:rAhMat uJiAn:.


tersadung kau jatuh..aduh
menangis kau sedih..pedih
tertunduk kau pilu..malu
amarah kau simbah..dedah

kata kau doa..cukupkah?
kata kau usaha..tinggikah?
kata kau ikhtiar..habiskah?
kata kau tawakal..yakinkah?

kala kau di puncak..kau megah
jatuh ke gaung..kau pasrah
saudara hulur tangan ..kau marah
sendiri rasa salah..kau resah

cerunan curam kembali kau daki
tergelincir lalu kau bangun lagi
tersesat lalu kau cari lagi
terlelah lalu kau duduk lagi

namun diammu jangan biar lama
kerna masa tak pernah nanti kita
tua usia kita takkan pernah muda
gagah belulang kita kan rapuh akhirnya
biar kita kejar masa jangan masa kejar kita
biar kita hambat masa jangan masa hambat kita
biar kita takluk masa jangan masa takluk kita

jangan jadi insan rugi
hidup biar sepenuh berbakti
disulam ikhlas disudut hati
moga rahmat Allah limpahi..

hidup tak pernah selalu indah
namun tak pernah selalu salah
sujud diri syukur dan tabah
rahmat ujian tahunya Allah..

p/s : UJIAN mendewasakan dan mematangkan kita
EXAM memeningkan dan menyukarkan kita
UJIAN sama tak dengan EXAM??
Jawapan dia tak sama..EXAM=PEPERIKSAAN bukan UJIAN..hahhaha=p

p/s2 : teringat mase sekolah rendah kalau lepas exam mesti semua orang tanye.."periksa dapat nombor berape?"..pastu dengan bangga jawab,"sekolah pagi dapat nombor la..bla..bla,sekolah petang dapat nombor bla..bla..bla..".kenangan..kenangan...=)

Isnin, 8 Jun 2009

.:seMbAh hAmBa,titAh bEtA:.

Sempena Sambutan Hari Keputeraan Yang Dipertuan Agong Malaysia ke-16,Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin Bin Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah di Hotel Puri Khatulistiwa,Jatinagor,Indonesia pada 06 Jun 2009..semoga dipanjangkan umur tuanku..

"SEMBAH HAMBA,TITAH BETA"


Ampun tuanku beribu ampun..
sembah patik harap diampun..
Titah tuanku patik junjung
Perintah tuanku patik ulung
Rencah tuanku patik gulung..

Tersisip rapi keris pembela maruah bangsa
biar berhias darah jiwa nusa,
Biar berbingkai pasir tanah bangsa,
Biar bersarung kilau permata merdeka.

Tersemat rapi tenggolokan penjunjung semangat wira..
Biar tinggi buat sanjungan
Jangan rebah ditertawakan,
Biar atas dibuat sembahan
Jangan bawah dijijakkan..

Terpadan rapi kilau kuning persalinan raja
Biar silau di mata dan jiwa
Jangan kilau menyamar pura..
Biar segak disemat darjat
Bukan sandaran penunai hajat..

Tuanku yang disanjungi..
patik persembah bukan mengeji
Apatah lagi pinta dibenci
Patik penyair persembah budi
harap kasih tuanku yang sudi
Jangan dinilai petahnya bicara
Tapi cerminlah suara tertera

Ampun tuanku beribu-ribu ampun..
Sembah patik harap diampun..
Aliran sungai darah bangsawan
Yang tuanku tonjol dengan gaya rupawan
Yang tuanku semat dengan kuning kilauan
Yang tuanku hias dengan darjat kesempurnaan
Pada rakyat tuanku sajikan hemat keperwiraan
Pada nusa tuanku sajikan hemat kepercayaan
Pada bangsa tuanku sajikan hemat kesusilaan
Dan pada NEGARA tuanku sajikan hemat ketuanan..

Tuanku tonggak luhurnya perlembgaan
Malah sayap aulatnya perundangan
Juga paru tinggi tatasusilaan
Tuankulah wira nusa bangsa perawan
Jasamu takkan patik terlupakan
Terima kasih tuanku..

p/s:kawan2(terutama yang jauh di seberang laut)masih ingat tak yang 5 itu?
jom 'refresh' sama-sama..

RUKUN NEGARA

KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN
KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA
KELUHURAN PERLEMBAGAAN
KEDAULATAN UNDANG-UNDANG
KESOPANAN DAN KESUSILAAN

Biar siapa anda,dimana anda,anda tetap rakyat Malaysia!!peace!!=)

p/s2:saya memang berjiwa patriotik!!haha

Jumaat, 29 Mei 2009

.:JaLaN YanG kiTa PiLiH:.


perlahan ku menapak pada satu daerah asing
toleh kanan..kiri..aku pusing
bertabur rindu resah dalam puing-puing..
dengar aku sedu sedan itu perlahan
angguk..geleng..aku hairan
bergugur daun dosa dari celahan dahan..

aku berjalan..
jatuh kubangun lagi
kuat ku lemah lagi
sakit ku tangis lagi
hilang kucari lagi
betul kusalah lagi..

kudabik dada penuh dosa..
memanggut tali penuh rasa

daerah ini gelap kotor
aku benci!!aku benci!!
mana duniaku yang tersohor?
mana kekasihku yang termasyhur?
aku sendiri..sendiri...

di hujung jalan terbit cahaya matahari sore..
ku kejar dalam lelah lemah
aku tak mahu lagi salah
daerah hatiku sudah bernanah
selaput dosa dari mana arah
harus aku pasrah atau berserah?

hanya aku yang tahu apa mahuku
namun kau juga tahu apa mahumu
sama merangkak kita menuju
biar aku disini dan engkau disitu
dua daerah dalam dunia satu
daerah hatimu jua hatiku
apa terpisah atau bersatu
milik abadi KAU dan AKU.....

Selasa, 26 Mei 2009

.:SELAMAT ULANGTAHUN SAYANG:.


menjejaki 'pesakit' hari ini..bergelar sang pencinta...........muat turun data.................

profil sang pencinta.....ketemu!!..dibuka.......

nama:ISMAIL BIN HASHIM BIN MANSUR
tarikh lahir:27 MEI 1963
tempat lahir:sungai leman,Sekinchan,Selangor Darul Ehsan
tinggi:180cm
berat:80kg

ANAMNESIS..
keseluruhan fizikal:alhamdulillah sihat walafiat..masih kuat..
keseluruhan mental:alhamdulillah sihat walafiat..masih tepat..
keseluruhan spiritual:alhamdulillah sihat walafiat..masih semangat..

PEMERIKSAAN FIZIKAL
mata:masih memancar sinar indah kasih sayang dan cintanya
telinga:masih menadah keluh kesah omelan anaknya
hidung:masih menghidu gerak gemalai isterinya
tangan:masih utuh memikul bebanan tanggungjawabnya
kaki:masih teguh berpasak di bumi ciptaan-Nya
abdomen:masih seduh menjadi hamba yang taat pada-Nya

PEMERIKSAAN MAKMAL
jenis darah:O+
keterangan : darahnya masih panas mengalir di segenap inci ruang tubuhnya..bagaikan raksa yang memenuhi termometer..pekat..likat..terima kasih Allah atas nikmat kurniaanmu buat abah.

DIAGNOSIS
jenis penyakit:terlalu mencintai dan menyayangi zuriat dan isterinya

TANDA-TANDA PENYAKIT
1)masih mampu tersenyum saat kecewa masih belum habis terkulum
2)masih mampu ketawa saat hati bersalut duka
3)masih mampu bertegas saat diri mahu berkeras
4)masih mampu melawak saat jiwa memberontak kerna sikap anak
5)masih mampu menahan tangis saat qalbu berparut terguris

PROGNOSIS
bagus!!syukur alhamdulillah..

CADANGAN RAWATAN
1) serantai doa buat abah 5 kali sehari
2) seuntai "i love u abah" 1 kali sehari
3) sekalung penghargaan terima kasih buat abah dalam setiap nafas ini
4) sepenuh hati kasih dan cinta buat abah dalam setiap degup jantung ini
5) segulung ijazah buat abah itu yang kucari..



DOKTOR BERTUGAS,
ANAKMU..DR.SITI NUR ILLYYINNA BINTI ISMAIL
MD.UNIVERSITAS PADJADJARAN,BANDUNG,INDONESIA

Isnin, 25 Mei 2009

.:siApA TaHu:.


buat sahabat...semoga kau terus tabah..
kala relung hatinya bertangis sayu
senyumnya masih disitu
jiwanya terus menderu
bertapak gagah tak nampak lesu
bertatih pasak tak nampak kaku..
dalam dirinya siapa yang tahu?

kala dirinya tertunduk bisu..
tiada bicara di bibir berlagu..

sinar matanya tak pernah layu
biar ombak menghempas kalbu

dia utuh menahan bubu
mengharap kasih pada nan satu
dalam hatinya siapa yang tahu?

kala derita menghimpit jiwa..
temanku masih mampu bersenda
walau hati diteman hiba
dia masih mampu tertawa
walau runsing melanda dada

dia masih mampu rahsia
dalam sukmanya siapa yang tahu?

sahabat..
hidup umpama roda
ada derita ada gembira
jangan putus merafak doa
satu jalan yang kita pinta

cebis dosa yang kita tinta

hanya untuk yang maha Esa..

sahabat..
aku masih disini..
teguh berdiri terpasak di bumi

menanti kau datang membawa hati
bahuku tertadah untuk ditangisi
jariku terngadah untuk digenggami
tahukah kau bisik hati ini?
kiranya aku tahu dalam hatimu...

p/s:sahabat...i lurv u.

Sabtu, 16 Mei 2009

.:BiAr:.


jalan yang aku lalui..

penuh ranjau dan duri..

suka dan duka jiwa ini

entah siapa yang mengerti

kulalui pahit maung lorong insani..

biar..


zuhud hati bertelapak nafsu..

ranjang mata bertelanjang kaku..

panah kaki bertapak lesu..

aku buntu..terus buntu..

biar..


aku cari dan terus mencari..

ke kanan kupaling kiri..

ke dalam kuintai diri..

apa erti hidup ini??

aku tak mengerti..

biar..



basah bibir merafak zikir..

pincang minda tak mampu fikir..

buta jiwa kisah berakhir..

pada siapa aku bergelir?

untuk siapa cinta kuparkir?

biar..


kuteruskan langkahku..

biar kisah itu disitu..

aku malu..malu..malu..

siapa aku menghalang tentu-Mu?

aku terus pilu..buntu..sayu..

kutetapkan hatiku..jitu..

biarkan kisah itu terpaku..

aku tak mahu canang palu..

biar..


tatihku dalam lesu..

bahagiaku dalam pilu..

cintaku dalam palsu..

hidupku hanya satu..

biarku pacu arahku..

biarku deru jejakku..

tapi AKU perlu kamu...

tapi kau bukan untuk AKU..

biar..

Selasa, 12 Mei 2009

.:pErnAh tAk kiTa kAtA...:




cuba kita ingat suatu waktu dahulu...
bila kita menangis..
mama kata..
anakku...jangan begitu sayang..
air matamu bak mutiara...
kilaunya bercahaya..
jangan bazirkan ia..
mama tanya..
adakah mama selalu membuatmu memendam rasa?
tahu tak kita..
dalam hati mama turut berduka?
namun..bila mama menangis..
pernah tak kita kata macam mama kata?
pernah tak kita tanya macam mama tanya?
tapi tangis mama selalu diiring tawa..
tampak bahagia biarpun terluka..
betapa sayang mama pada kita..
pernah tak kita kata kita sayang mama?
pernah tak kita kata terima kasih pada mama?
bila kita gembira..
mama kata..
anakku...semoga hidupmu terus bahagia.
disulam seyum digaing tawa..
berpatah gundah tiada gulana..
mama tanya..
adakah mama selalu membuatmu ketawa?
tahu tak kita..
dalam hati mama bersyukur melahirkan kita..
namun..bila mama gembira..
pernah tak kita kata macam mama kata?
pernah tak kita tanya macam mama tanya?
siapa tahu mama tertawa dalam duka?
senyum menutup rahsia jiwa..
betapa sayang mama pada kita..
pernah tak kita kata kita sayang mama?
pernah tak kita kata terima kasih pada mama?
bila kita tertidur lena..
mama kata..
anakku...semoga kau menjalani hidup sempurna..
mama kucup dahi kita..
mama selimuti tubuh kita..
mama kemas peralatan kita..
mama tanya..
adakah kita sudah cukup bahagia?
tahu tak kita..
dalam hati mama sentiasa mendoakan kita?
namun..bila mama tertidur lena..
pernah tak kita kata macam mama kata?
pernah tak kita tanya macam mama tanya?
kita biar mama terlena..
berbantal lengan berselimut tiada..
betapa mama sayang pada kita..
pernah tak kita kata kita sayang mama?
pernah tak kita kata terima kasih pada mama?
bila kita mahu belajar..
mama kata..
anakku..semoga tercapai segala impianmu..
doa mama sentiasa bersamamu..
walau anakku jauh beribu batu
mama tanya..
sudah cukupkah peralatanmu?
tahu tak kita..
dalam hati mama selalu bimbangkan kita?
namun..bila mama mahu belajar
pernah tak kita kata macam mama kata?
pernah tak kita tanya macam mama tanya?
atau mungkin kita sendiri mempersenda..
kerna mama dah lanjut usia..
betapa sayang mama pada kita..
pernah tak kita kata kita sayang mama?
pernah tak kita kata terima kasih pada mama?
mama..
tak terkira doa tika sujudmu untukku..
tak terkira air mata syukurmu buatku..
tak terkira gundah jiwamu kernaku..
entah bila aku bisa membahagiakan..
entah bila aku bisa menyempurnakan..
entah bila aku bisa mentafsirkan..
rindumu buatku bukan mainan..
cintamu buatkubukan paksaan..
sayangmu buatku bukan gurauan..
mama..
ampuni anakmu ini mama..
yang ampuh mengundang marahmu..
yang ampuh mengundang tangismu..
biar kita jauh..
kasih kita tetap utuh..
biar kita dekat..
cinta kita tetap lekat..
doaku selalu buat mama..
semoga mama dirahmati-Nya..
p/s: along sayang,cinta,rindu,kasih sangat-sangat kat mama..
i lurv u mama..
p/s2: suatu hari mama tanya..''along tak bosan ke tiap-tiap hari cakap i lurv u kat mama?''
along kata..''mama x bosan ke tiap-tiap hari dengar cerita along pada mama?"
mama terdiam..tak bersuara..dua hati terkedu terkesima..
terdengar suara mama berbisik..dalam tawa yang terdengar sendunya..
"along kan anak mama..."
pecah tangisku dalam senda..dalam bisik aku bersuara..
"mama kan mama along.."
kawan-kawan..biar siapa wanita itu..
mama,umi,mak mahupun ibu..
mereka perlukan kita sepeti mana kita perlukan mereka..
sayangi mereka apa adanya..
cintai mereka selagi adanya..


Selasa, 5 Mei 2009

.:wAniTa yANg SatU iNi:.



Ketika wanita diciptakan,

ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa.

Diciptakan bahunya cukup kuat untuk menopang dunia;

namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan untuk bayinya lena."


"Diberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak

dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya."


"Diberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar

ketika orang-orang lain menyerah,

dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."


"Diberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan,

bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."


"Diberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya

dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."


"Diberinya kebijaksanaan untuk mengetahui

bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya,

tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya

untuk berada disisi suaminya tanpa ragu."


"Dan akhirnya, diberinya air mata untuk dititiskan.

Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."


"Kecantikan seorang wanita bukanlahdari pakaian yang dikenakannya,

susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.

Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya,

kerana itulah pintu hatinya,tempat dimana cinta itu ada."

~setiap wanita adalah sangat cantik~

.:mAlAm BiDadAriii:.




malam hurul a'in 2009

penuh bintang...bulan..

menyinar gemerlapan..

terserlah keindahan..

terpamer keayuan..

terpateri kesantunan..

tercermin keanggunan..

terbias keunggulan..

senyuman menawan..

lirik kemanjaan..

langkah keyakinan..

lenggok perhiasan..

jilbab kesempurnaan..

tawa kesenangan..

tangis keredhaan..

cinta keimanan..
sayang kerinduan..

ukhwah terjalinan..
moga berpanjangan..
ketemu lagi tahun hadapan=)


seindah hiasan..
adalah wanita solehah...
titah hamba;-
syukran untuk semua saf-saf lailatul hurul ain..
semua juri professional dan juri awam..
semua yang hadir..
semua yang memberi sokongan fizikal dan mental..
semua yang mendoakan..
semua yang mendokong dan menyokong..
hanya Allah mampu membalasnya..
kepada Allah ku kembalikan segala urusan..




p/s:saya sayang rakan-rakan saya!!!
lurv u all..wish u all de bez
a lot of kisses n hugs..
-saf on d' stage '09-

Isnin, 4 Mei 2009

.:sUaRa JiWa AnAk GAZA!!:.



"JANGAN BIARKAN KAMI MATI KERNA ASAP PUTIH!!"


jeritan si kecil di lorong..fasih..


tagih simpati pada yang kalih..


siapa kerling mereka di celah??


siapa jeling istana yang rebah??


siapa saling saudara yang lemah??




"KAMI BUKAN PEMBAWA SENJATA!!"


mana doa buat mereka??


mana nurani perintih hiba??


mana suara pembela agama??


teriak si kecil berbaur siksa..


raung ratap pinta dicinta..




"KAMI HIDUP TERLANTAR!!"


apa pinta ledakan bombar??


apa pinta tubuh disasar??


apa pinta tak bisa belajar??


kami bukan boneka dasar..


bahkan bukan patungan kasar..




bantulah kami para muslimin..


bangkitlah kamu para mujahidin..


bantulah kami umat palestin..


pastikan hati kita berpadu..


mengorak langkah jalan yang satu


janji Allah pasti buatmu..




dengarlah rintih mereka..sayu..


renunglah wajah mereka..pilu..


ayuh teman pacukan jejakmu!!


ISLAM tetap agama yg SATU!!


Ahad, 3 Mei 2009

.:LidAh iNi:.

Lidah..

tajamnya tusuk membelah..

sekali terpanah hati terkesah..

jiwa bersalah dosa terkisah..


Lidah..

silaunya gerun mata pedang..

terkunci bibir pun ternampak bayang..

terkatup gigi pun terserlah garang..


Lidah..

bicara siang pandang-pandang..

bicara malam entang-entang..

sekali terluka pasti ada parutnya..

maaf dipinta tetap ada kesalnya..

ada penawar turut ada racunnya..


Saluti lidah kita..

biar hikmah penuh makna..

biar lembut penuh bahasa..

biar tertib petah bicara..

jangan sekali merobek hati..

jangan sekali mengundang benci..

jangan sekali mematah sendi diri..

.:AkU riNdU:.


Entah...

Di mana silapnya...

Ke mana perginya...

Jauh.......Tanpa jiwa derita...

Tinggalkan aku bersama...

Segumpal CINTA nista...





Entahlah...

Aku kosong...Kosong...

Dan kosong...Tiada jiwa...

Tiada jiwa berkata...

Nak ku bawa...Bersama suara...

Untuk mereka...Yang tersenyum ketawa...

Dan aku..

Tanpa rela...Tersenyum bersama...

Dan bersamanya...

Hati yang gulana...

Dan jiwa yang derita...





Entah...

Mungkin...

Semuanya bermusim...

Cintaku pada 'isim...

Hanya nama yang tiada berjisim...

Aku mengejar CINTA yang bermukim...

Pada satu daerah sunyi yang kukirim....





Entahlah....Ya Allah...

Do'a aku tika sujud...

Aku pasrah tanpa berkabut...

Aku redha suratan hudud...

Dugaan Mu pada 'ujud...

Agar kembali berpaut...

Agar kembali bersujud...

Pada zat yang zuhud...





Ya Allah...

Inginku kembali bertaut...

Inginkan jasad kembali berpaut...

Inginkan jasad sentiasa bersujud...

Menangisi kiasan hidup...

Pada hukum wujud...





Pegangan ku selama ini...

Pada fitrah nan nafsi...

Nafas dan hidup insani...

Langkah dan nyawaku disini...

Hanyalah pada Mu...Ya Rabb Ya Ilahi...





Aku rindu ....

Aku rindu ....

Aku rindu ....





Inginku kembali pada MU ...

Inginkan CINTA dari MU ...

aku hanya makhluk Tuhan



Yang kembali pada jalan...

credit to:MUHAMMAD SHUHAIMI BIN ZULKEFLI

.:Wajah Ayah:.


Ayah..

Susah..Payah..

Perit..Lelah..

Salah..Pasrah..


Dia utuh..kita butuh..

Kita jatuh..dia suluh..

Dia selak..kita lalak..

Kita gelak..dia ledak..


Cari cinta ayah,

Pohon rindu ibu,

Rayu pada allah,

Akhirat kan ketemu..

Rabu, 29 April 2009

.:wArKaH unTuK HAWA:.


WARKAH BUAT HAWA...


HAWA ,
andai engkau masih remaja,
jadilah anak yg solehah bt kedua ibubapamu,
andai engkau sudah bersuami,
jadilah isteri yang meringankan beban suamimu,
andai engkau masih ibu,
didiklah anakmu sehingga dia tidak gentar memperjuangkan ad-din ALLAH...
HAWA,
andai engkau belum berkahwin,
janganlah kau risau jodohmu,
ingatlah janji tuhan kita,
wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik.
Jangan dimulakan sebuah pertemuan dengan lelaki yang bukan muhrimmu,
kerana aku khuatir dari mata jatuh ke hati,
maka lahirnya senyuman maka tercetusnya salam sekaligus disusuli dengan pertemuan,
takut lahirnya nafsu kejahatan yang menguasai diri...

HAWA,
lelaki yang baik,
tidak melihat pada paras rupa,
lelaki yang soleh,
tidak memilih wanita melalui keayuannya,
lelaki yang warak,
tidak menilai wanita melalui kemanjaannya serta kemampuannya mengoncang iman lelaki, tetapi, lelaki yang baik,
akan menilai wanita melalui akhlaknya, peribadinya, dan yang paling penting pegangan agamanya.
Lelaki yang baik juga,
tidak menginginkan pertemuan dengan wanita yang bukan muhrimnya,
kerana dia takut memberi kesempatan kepada syaitan untuk mengodanya,
lelaki yang warak juga,
tidak mahu bermain cinta,
kerana dia tahu apa matlamat dalam sebuah pertemuan lelaki dan wanita,
yakni sebuah perkahwinan.

Oleh itu HAWA,
jagalah pandanganmu,
awasilah auratmu,
peliharalah akhlakmu,
kuatkan pendirianmu.
Andai ditakdirkan tiada cinta daripada adam untukmu,
cukuplah hanya cinta ALLAH,
yang memenuhi dan menyinari kekosongan jiwamu,
biarlah hanya cinta daripada kedua ibu bapamu,
yang memberi hangatan kebahagiaan buat dirimu,
cukuplah sekadar cinta adik beradik,
serta keluarga yang membahagiakan dirimu.

HAWA,
cintailah ALLAH dikala susah dan senang
kerana kau akan memperolehi cinta daripada insan yang juga menyintai ALLAH.
Cintailah kedua ibu bapamu kerana kau akan perolehi keredhaan ALLAH,
cintailah keluargamu kerana kau tidak akan jumpa cinta yang bahagia selain daripada cinta keluarga.
Janganlah sesekali tangan yang mengoncangkan dunia, juga mengoncangkan iman lelaki..
TUNDUKKAN PANDANGANMU..