Jumaat, 24 Julai 2009

.:LiHaT...dEnGaR...rAsAKaN...:.


Lihat..lihat..aku tertawa
senyum senang aku gembira
rias riang pada wajahnya
hati senang gundah tiada..

lihat..lihat..aku menangis
kata sinis aku menghiris
titis jernih membasah alis
aku terkedu dia menangis..

dengar..dengar..aku bicara
senda tawa disulam jenaka
jiwa tenang resah tiada
kau dan aku sama bahagia

dengar..dengar..aku membujuk
kotak marahmu telah kuketuk
bisakah aku terpa memeluk?
sedang hatimu parah tertusuk

rasa..rasa..damai di jiwa
kita bersama mengutip bunga
kuntum memekar di laman cinta
kau dan aku memadu asmara..

rasa..rasa..dendam kesumat
meratah hati hancur melumat
kau dan aku tak lagi sepakat
menyongsang arah,sejarah terpahat..

rakan,kawan,sahabat dan taulan
lihat ini aku selokakan
kisah diriku dan juga dirimu
dalam hidupku di bumi nan satu

jika esok aku tiada
ikatan ukhwah masih dirasa
jangan biar terpudar dek masa
tenggelam dalam lautan usia

dengar ini duhai sahabat
jalan kita jalan jihad
kasih kita telah terpahat
dalam hati tak terlihat

biar dipisah lautan gelora
rindu kita biar membara
tak terdengar tapi terasa
tak terlihat hangatnya berbisa..

p/s:entry sebelum pulang..saya nak cakap sebenarnya lihatlah,dengarlah dan rasakanlah yang saya amat menyayangi sahabat-sahabat saya- SOA dan semua..semoga kalian gembira selalu.jangan lupa saya ya..selamat tinggal(T_T)

Selasa, 7 Julai 2009

.:kErNA DiRiKu sEorAnG MELAYU:.

Anak kecil bermain api ..
*-------------------------------------------------
Melayu
oleh Usman Awang

Melayu itu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan
Bila mengampu bijak beralas tangan.



Melayu itu berani jika bersalah
Kecut takut kerana benar,
Janji simpan di perut
Selalu pecah di mulut,
Biar mati adat
Jangan mati anak.

Melayu di tanah Semenanjung luas maknanya:
Jawa itu Melayu, Bugis itu Melayu
Banjar juga disebut Melayu, Minangkabau
memang Melayu,
Keturunan Acheh adalah Melayu,
Jakun dan Sakai asli Melayu,
Arab dan Pakistani, semua Melayu
Mamak dan Malbari serap ke Melayu
Malah mua'alaf bertakrif Melayu

Dalam sejarahnya
Melayu itu pengembara lautan
Melorongkan jalur sejarah zaman
Begitu luas daerah sempadan
Sayangnya kini segala kehilangan

Melayu itu kaya falsafahnya
Kias kata bidal pusaka
Akar budi bersulamkan daya
Gedung akal laut bicara

Malangnya Melayu itu kuat bersorak
Terlalu ghairah pesta temasya
Sedangkan kampung telah tergadai
Sawah sejalur tinggal sejengkal
tanah sebidang mudah terjual

Meski telah memiliki telaga
Tangan masih memegang tali
Sedang orang mencapai timba.
Berbuahlah pisang tiga kali
Melayu itu masih bermimpi
Walaupun sudah mengenal universiti
Masih berdagang di rumah sendiri.

Berkelahi cara Melayu
Menikam dengan pantun
Menyanggah dengan senyum
Marahnya dengan diam
Merendah bukan menyembah
Meninggi bukan melonjak.

Watak Melayu menolak permusuhan
Setia dan sabar tiada sempadan
Tapi jika marah tak nampak telinga
Musuh dicari ke lubang cacing
Tak dapat tanduk telinga dijinjing
Maruah dan agama dihina jangan
Hebat amuknya tak kenal lawan

Berdamai cara Melayu indah sekali
Silaturrahim hati yang murni
Maaf diungkap senantiasa bersahut
Tangan diulur sentiasa bersambut
Luka pun tidak lagi berparut

Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
Selagi yang ada sanggup diberikan
Sehingga tercipta sebuah kiasan:
"Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran"

Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu
Masihkan tunduk tersipu-sipu?
Jangan takut melanggar pantang
Jika pantang menghalang kemajuan;
Jangan segan menentang larangan
Jika yakin kepada kebenaran;
Jangan malu mengucapkan keyakinan
Jika percaya kepada keadilan

Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi tuan di negara Merdeka

Usman Awang
26 NOVEMBER 1999


p/s:bukan nak suruh racist..kita ini melayu,cina,india waima kadazan dan dusun pun kita tetap sama Di bawah satu nama-MALAYSIA..cuma mungkin ada iktibar buat kita yang punya dan pegang nama MELAYU dan ISLAM ni..fikir-fikirkanlah..

Khamis, 2 Julai 2009

.:hANyA AkU yAnG TaHu:.


saya ditag lagi nampaknya..tapi sebab sy malas nk jawab soalan2 tag ini saya pon copy paste je sume jawapan orang yg menge'tag' saya ni.lagipun jawapan2 dia sgt bgus untuk dikongsikan dengan kawan2 yg lain..adalah sikit2 yang saya ubah untuk keseswaian diri saya..hahaha.to cik athirah mat taha,time kaseh menge'tag' diriku dan terima kaseh bg tiru jawapan..(tak minta izin pon lagi..hahaha)

Peraturan nak jawab tag ni ialah:

1. Copy badge “2009 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda.

da copy siap paste lagi...

2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.

Saya di tag oleh...seorg kwn saye yg budiman dan cun ni..name die...ATHIRAH..tapi mase kat sekolah dulu sy panggil die ATHE je..hehe

>pertemuan kteorg yg penuh dramatik (cey...) adalah semasa di MRSM Kuala Kubu Bharu yg gempak,mantop,segak dan bergaya tuh..hiiihi..kteorg satu bilik dan satu kelas dlu..
>dulu kalau saya ada pape masalah samada masalah negara ataupun masalah keluarga dia lah org pertama yang saya akan cari..hehe.walaupun kadang2 dia just dengar je tapi saya tetap suka dan selesa nak cerita kat dia.
>dia ni kelakar orangnya tapi dia tegas..takut woo..hahaha.dulu masa kat mrsm kami panggil dia ustazah athirah..hahahaha
>dia ni sangat suka baca novel.dia sekarang ni dah pun menulis sebuah novel dan telah pun diterbitkan oleh Telaga Biru Production.novel dia bertajuk Cinta Ain Naqilah..saya tak berkesempatan lagi membaca novel dia..huhuhu.sedih..=(
>ha,dia ni sngat la kreatif sampaikan kertas pembungkus gula2 pun dia simpan untuk buat hiasan buku skrap..(masa kat mrsm dlu kan banyak assignment scrapbook..hehehe)
>dia orang pahang sama macam saya..
>saya sayang dia...muahxxxx!!


3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).

1. seorg hamba ALLAH yg sentiase bersyukur dgn ape saje yg melande dirinye....
2. i'm a risk taker...and also a 11th momment worker..(nk wat cmne time last minute barulah idea mencurah2 jatuh ke ladang gandum...)
3. sgt suke berangan..hahaha..kat mane saje tak kira masa..lalala~
4. sangat suka dengan sukan tak kira la sukan ape pon..tradisional mahupun modern..(ni ikut abah ngan mama..atlet tu..tapi saya tak atlet pun..ahaha)
5. lebeh "x-suke kotor" dari "suke bersih"..lebeh suke bersihkn toilet dr dok dlm bilik..tak caya tanya athirah..haha
6. mementingkn kekemasan dan kesempurnaan..hahaha
7. boleh menjadi pendengar yg pro...(pro-sak..hihii)..sbb part time job saye adelah jd motivator a.k.a kaunselor(x bertauliah..ahahh)
8. teror bab2 nk korek rahsia org..(xcaye bole try..wawawwa..jgn menyesal...)
9. bace novel, komen novel,bace puisi,tulis puisi dan deklamasi puisi(ada cerita disebalik puisi ni sebenarnya..hahaha)
10. seorg yg sgt2 bijak(yo-yo-o je..)menyembunyikan emosi...ahhahaha..sebab tu sue kata saya cool..ahahaha


4. Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.

* siti hasmah jamil
* duha mohd yunus
* farah liyana
* farah wahidah sazali
* aiza amierah abdull ropha
* azizul azim
* haikal ambri roslee
***terlebih plak..haha..suka hati saya la..=p


5. Jangan lupa untuk melawat blog mereka dan meninggalkan komen yang menyatakan:
“anda telah di tag - sila layari blog saya untuk mendapatkan award anda”



TAG KEDUA:it's all about you
(yang ini seterusnya semua saya copy paste je sebab saya suka dengan jawapan2 athe..hehe..selamat membaca!!)

1. Kalau anda jadi orang terkaya di dunia?

solat sunat syukur tiap2 hari, insyaAllah...nk buat perkara2 yg boleh membangunkn ummah..dan nk memenuhi impian2 saya ini..

* nk bukak pusat tahfiz...
* nk bukak syarikat pengeluar makann halal, restoren, dan syarikt le2 lagi…
* nk ade tower atau bgnn sndri yg akn jadi pengerusi bg semua ank2 syarikat yg len...
* nk tubuhkn Yayasan Athirah untk bantu golong miskin dan ank yatim…
* nk bukak pusat sukan yg Islamic concept yg fulfill tuntutn syarak dan keperluan sukn tu sendri…
* nk tubuhn badan amal atau NGO yg akn kumpulkn aktivis yg ingin membntu masyarakat Islam khusus para remaja dgn mendekati mereka untuk mencegah gejala social…
* urmmm..byk lagik ni..tp kang sampai tahun depn xabis bace..ahahha


2. Kalau anda jadi orang terseksi di dunia?
hihihhihi…Alhamdulillah, tp utk HP je la yer..yg len sorry!*HP-Husband’s properties*

3. Kalau anda perlu terjun tingkat ke-100 untuk membuktikan cinta anda?
baekla bace Quran ke..Qiamulail ke..layak jugk nk tunjuk cinte kat Allah kn..

4. Kalau orang kata blog anda teruk nak mampus?
xkesah pun..janji ku bahagia…hahaha

5. Kalau keluarga anda yang menentukan teman hidup anda. Kira perkahwinan yang ditetapkan keluargalah?
insyaAllah baek akhlaknye…elok agamanya..kecik tapak tgn..bumi Allah ni jugak saye tadahkn..

6. Kalau tiada lagi hari esok?
urmmm nk mati dlm KHUSNIL KHATIMAH(kesudahan yg baek.


7. Kalau orang yang anda benci berada di depan anda?
setakat ni..xde lagi org yg berjaya msk dalm list yg ni..tp kalo jumpe la zionis o Bush tu layak jugakla penggal kepala dieorg tu without any 2nd thought!

8. Kalau anda berpeluang masuk Fear Factor dan makan benda-benda pelik?
Fear Allah dulu la…br msk fear factor..

9. Kalau ibubapa anda tiada pada pagi esoknya?
Doakn mereka berada dalam kalangn kekasih2 Nya…

10. Kalau anda berjumpa dengan orang artis/selebriti yang paling anda mintai? Nyatakan nama artis/selebriti tersebut.
selebriti/artis…xde mknenye..tp…nk jumpe idola saye…Rasulullah s.a.w

11. Kalau diberi lesen untuk membunuh, siapa yang akan anda bunuh?
Zionis dan sekutunyer!!!!

12. Kalau orang kata anda kacak/cantik?
Alhamdulillah…maknenye org tu tau nk mengagumi ciptaan Tuhan..hhaha

13. Kalau anda ada penyakit AIDS pada usia yang muda?
Nauzubillah..idok ler..mintala dijauhkn..

14. Kalau anda berpeluang menikmati makan malam yang romantik?
wah..syoknye..(pastu mkn byk2..hahah)

15.Kalau anda terpaksa mengorbankan cinta anda untuk orang lain?
Perlu ke?hhahah..nntla dipkirkn

16. Kalau anda memenangi anugerah, dan anugerah apa yang anda inginkan?
anugerah….urm…(isteri mithali?!...mungkin la kot..).hhaaha..

17. Kalau anda berpeluang mengahwini bangsa asing, bangsa asing mana yang anda inginkan?
bangse ape2 pn xpe..janji satu akidah yg sama..

18. Kalau anda terpaksa berpisah dengan orang tersayang?
redho jela….

19. Kalau ramai yang tidak puas hati dengan anda kerana mereka cemburu dengan anda?
org2 cm gini perlu bersih hatikn dari ‘penyakit hati’ ni dr melarat..dan terimalah hakikat bahwa saye mmg ditakdirkn jadi org yg best..(hahaha…) jdi usahla cemburu dgn kelebihn yg Allah berikn pd saye tu..hihhihi

20. Mengenai orang yang tag kamu ni?
Org yg same bg tag yg petame tu..bacelah kat ctu..ahha

21. Sekarang saye tag :
* sape2 jela yg beminat nk wat tag ni…ha..kamu.kamu. dan kamooo!!!


TAG KETIGA:wedding plan

1. How old are you?
20.

2. Are you single mingle?
singe mingle triangle..hahahha

3. At what age do you think you will get married?
ingt nk kawen awal..abis degree ni sblm smbg doctor..(insyaAllah..)..tp calon xde lagi..hahahaha(jawapan saya pon sama cam athe..hahaha

4. Do you think you’ll marrying the person you are with now?
i don't think so..bcause no one with me now!ahaha..

5. If not, who do you want to marry with?
Allah knows the best...

6. Who will be your brideman & bestman?
there's a few friends yg nk jadi pengapit..nntla kena wat interview..


7. Do you want a garden/beach/ traditional wedding?
yg simple je…lagi byk keberkatan..hihihi

8. Where do you plan to go on honeymoon?
urmmm..umrah first kot..

9. How many guests do you think you’ll invite?
kalo bole satu dunia nk jemput..ahahaha

10. Will that include your exes?
hahahahah...maybe..

11. How many layers of cake do you want?
one should be enough..(kalo 8 lapis kang sape lak yg nk mkn..)
12. Name the song/ tune you would like to play on your wedding?
i like it to be...selawat by nowseeheart..=)

13. Do you prefer fine dining or just using spoon and fork?
gune tgn sudeyh...

14. Champaigne or wine?
just wait for champaigne n wine kt syurga la....(amin..)

15. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
isyh..there's still no figure at all..when there's the day, there's the plan..hhuhhu

16. Money or household items?
both can be accepted..ahaha

17. How many kids you would like to have?
Allah knows the best.

18. Will you record your honeymoon in DVD/ CD?
maybe..for my own memory..

19. Who’s wedding plan you would like to know next?
*anyone who's interested to do this tag.u're most welcome..^__^

Rabu, 1 Julai 2009

.:aMaL..AmALAn...aMaLi...:.


Peraturannya:

1) Copy gambar amal Islam di atas. Copy satu post ni pun tak mengape. Mudah dan menjimatkan masa. harapnye begitu..

2) Kemudian pilih 10 orang sahabat anda dan wajibkan mereka melakukan perkara yang sama. Ingat! 10 orang tahu? Lebih2, lagi bagus. Terlebih? Jangan melampau sudah.

jadi saya da tak tau nak tag siapa sebab rasanya semua orang dah di tag...hahhaha
so..ini lah dia orang2 yang bertuah pada kali ini untuk menerima penghargaan tulus ikhlas dari hati comey saya...

1)athirah mat taha
2)nadhirah ahmad fauzi
3)nabilah mohammed
4)shuhaimi zulkifli
5)umi shuhaila
6)farah liyana musman
7)zurhazreen azureen
8)ahmad zulfahmi
9)ahmad fahmi sulaiman
10)fahkrul radzi ahmad zubir
11)Muhamad Firdaus Mohd Shahidin
12)ain sakinah ahmad fuad

p/s:suka2 saya lah nak tag sape pon kan..hahahaha..terima kasih untuk cik Farah Wahidah Sazali atas tag nye..

p/s:dok semangat wat tag jangan lupe amalinye same..go!go!=)